top of page

Verslag van NL Doet in de Huis aan Huis


Dit was de originele tekst die was ingezonden op verzoek van Stadsdeel Oost of ik even een " leuk en spontaan en enthousiast" stukje zou willen schrijven voor de Huis aan Huis:

StartFragment

Ambtenaren ruimden puin in de Kloostertuin tijdens NL DOET

(door Claudia ter Beek van de Kloostertuin)

De braakliggende grond tegenover de parkeerplaats op het terrein van het Bruggerbosch wordt omgetoverd in een ontmoetingstuin voor de wijk de Eekmaat-West.

Er groeit dus een buurthuis in de tuin ! Dit initiatief komt van een aantal buurtbewoners en is mede mogelijk gemaakt door o.a. Jij maakt de Buurt en Jij en Overijssel.

Ontmoeten van wijkbewoners en bewoners van het Bruggerbosch staat in onze vereniging centraal.

Er zijn 40 tuintjes die allemaal verhuurd zijn aan de wijkbewoners van de Eekmaat West - zoals afgesproken in de gebruikersovereenkomst met Bruggerbosch.

Vrijdagmiddag tijdens NL DOET hebben 25 ambtenaren van Stadsdeel Oost onze verenining “Wijkontmoetingstuin de Kloostertuin” geholpen met wel 7* klussen.

Ongelooflijk wat een powerambtenaren! Letterlijk en figuurlijk: ze hebben bergen werk verzet met emmers en kruiwagens, waarvoor onze grote dank!

Ze maakten echt verschil! Er werd in teams gewerkt wat vooraf goed gepland was door de leden van de tuin en Stadsdeel Oost.

Zo werd er een grote aanhangwagen met schoppen, harken, kruiwagens, handschoenen en wat al niet nog meer meegebracht.

Het was een reuze gezellige middag met een Gouden Randje waar fijn werd samengewerkt, veel gelachen en bovenal veel werd bereikt!

20 Leden van onze vereniging hielpen ook mee van jong tot oud.

Op het programma stond op nummer 1*: puinruimen. Puin van het oude gebouw van het Bruggerbosch, dat tijdens het omzetten van de grond omhoog is gekomen.

Van Herpt Boekelo Containerverhuur heeft ons zelfs gratis een container gebracht ivm deze happening!

Midden door de Kloostertuin loopt sinds kort een pad. Het Kuierpad genaamd. Dit loopt helemaal tot aan het klooster en langs de kloostermuur via onze tuin terug naar het Bruggerbosch.

Het pad werd maar niet hard omdat er veel wateroverlast was ivm de leem/klei grond aldaar. Was....(!) ...: Stadsdeel Oost heeft ivm NL Doet ons als geschenk

een extra sloot om de tuin gegraven in goed overleg met Bruggerbosch. Sindsdien merken we dat de tuinen niet meer onderwater staan! Nu kunnen alle tuintjes eindelijk bewerkt worden.

Er is dus (1*) puingeruimd en een (2*) sloot gegraven maar daarnaast is er - na 50 meter lang 60 cm diep gegraven te hebben – een (3*) waterleiding aangelegd die middag van 13 tot 16 uur.

Tevens is er een (4*) terras aangelegd met een leuke korting van Gerritzen Bouwmaterialen

en er is flink gevorderd met het in elkaar zetten van het (5*) compostcentrum dat gedeeltelijk gesponsord werd door Ben van ‘t Moss.

(6*) 1000 ligusterhaagjes werden er geplant die trouwens betaald zijn door de AKZO en er zit nog meer in de pijplijn voor onze tuin van dit bedrijf!.

De haagjes werden strak geplant langs hennepdraad wat we gekregen hebben van de Welkoop Enschede.

Elke kavel heeft een kavelnummer maar weinig leden wisten waar welke was. Samen met de ambtenaren van Stadsdeel Oost zijn er (7*) 40 kavelnummer bordjes in elkaar geschroefd

van mooie -door de Doenerij voorgezaagde - houten plankjes en voorzien van een handgeschreven nummer.

In de pauze hadden de ambtenaren lekkers geregeld in de vorm van een snelle chocoladepowersnack en flesjes water.

Voldaan stopten we na 16 uur met de werkzaamheden. Er mocht geschommeld worden en Stadsdeel Oost en de directeur van Bruggerbosch trakteerden ons op een hapje en een drankje in de mooie binnentuin.

Als verrassing kregen we een luxe loungeset met kussens aangeboden van Stadsdeel Oost. Nu maar gauw een waterdichte kussenbox regelen voordat het gaat regenen!

Wij hadden op onze beurt ook een bedankkadootje voor de hulpvaardige ambtenaren: een kruidenpotje waar, door kinderen van onze vereniging, met krijt “Bedankt” op was geschreven.

Daar kregen alle helpers van deze NL DOET middag 1 van de vele moestuintjes die onze Albert Heijn de Eschmarke ons had meegegeven om uit te delen.

Vooral de kinderen waren dolgelukkig met deze gift maar we hoorden ook wat blije kreten bij de volwassenen zoals: “ Watermeloen!, die had ik nog niet!”.

Van het Oranje Fonds hebben we trouwens een subsidie van 2500 Euro ontvangen, zodat wij bijvoorbeeld een mooi hek kunnen plaatsen ivm de eetgrage reeen die in het gebied voorkomen.

In verband met deze subsidie willen zij graag dat wij het volgende delen in de krant:

”Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk.

Het afgelopen jaar ondersteunde het met € 27.4 miljoen initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander.

Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.”

(Noot voor de redactie: Voor informatie over het Oranje Fonds neemt u contact op met Rosanne Prinsen, adviseur pers en publiciteit, telefoonnummer 030-2339345)

Misschien een idee om in uw eigen wijk ook zo’n tuin op te zetten in combinatie met Zorg?

Neem alvast een virtueel kijkje op onze website: www.dekloostertuin.org!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page