De HoneyFlow bijenkast in onze tuin !

Via www.groeneloperenschede.nl hebben we een aanvraag gedaan voor een speciale bijenkast van www.honeyflow.com en 2 imkercursussen.

Onze aanvraag is gehonoreerd : we hebben 1000 Euro ontvangen voor dat doel!

De Honey Flow is een nieuwsoort bijenkast waar het "slingeren" overbodig is geworden. Om de honing te oogsten maakt de imker gebruik van een hendeltje waardoor de honing er als vanzelf uitloopt.

Bij het slingeren van de honing worden bijen behoorlijk gestoord en vaak met het schrapen ook gepijnigd en/of gedood. Dat gaat met deze supersonische kast niet gebeuren. De honing zal hoogstwaarschijnlijk volgend jaar voor het eerst geoogst mogen worden door onze imker.

Imker Frans Huijnen woont in onze wijk en draagt zorg voor de 12 bijenkasten op het terrein van het Bruggerbosch. 8 Daarvan zijn van de bijenvereniging Enschede, 4 van hemzelf.

Dhr. Huijnen neemt onze kast ook onder zijn hoede tot 2 mensen van onze vereniging de imkercursus met goed gevolg hebben afgesloten. En hij blijft stand-by voor alle vragen en hulp. Hoe fijn is dat!? Wie wil er nog meer op cursus volgend jaar?

Hij geeft ook les bij de bijenvereniging in het Koetshuis van het Ledeboerpark. Vorig jaar heeft hij zijn leerlingen al een film laten zien van de Honey Flow kast en hij is erg geinteresseerd hoe zo'n kast werkt. Evenals de bijenvereniging van het Ledeboerpark. De afgelopen woensdagen hebben Frans en ik al zo’n 5 uur aan de kast gewerkt.

Hij is vorige week door mij in de lijnolie gezet en staat nu te drogen.

De plek waar de kast komt te staan is 1 juni vastgesteld door de imker, man van de technische dienst van het Bruggerbosch en mij. Links van de bult richting hek.

6 Juli gaat het bijenvolk -dat nu in een tijdelijke kast zit in onze fruitgaard- verhuizen naar onze luxe kast. Dat zal een hele happening worden, neem ik aan ...

De datum zou eerst 15 juni zijn maar die datum wordt dus hierbij aangepast ivm het volgende bericht van 14 juni van onze imker:

StartFragment" Vanmiddag heb ik het bijenvolk even goed nagekeken. Er liep een jong moer(koningin) rond. Daarom heb ik ook de andere moercellen geopend en nog enkele moertjes in het volk laten lopen. Vannacht vechten ze uit wie koningin mag worden, wie verliest sterft! Het kastje met de bijen moet nog tenminste twee tot drie weken zo blijven staan. De moer gaat dan op bruidsvlucht en dat is altijd spannend voor alle partijen. Over drie weken moeten we de bijen in de flow-hive overzetten, als er broed is."EndFragment

Dit jaar zal alleen de broedkast gebruikt worden. De bijen maken zelf hun broedkamertjes. We hebben ze wel een beetje geholpen door wat voorgevormde bijenwas aan te brengen op zelf gespannen ijzerdraadjes zodat ze netjes te werk zullen gaan. Volgens de imker maken ze er anders een troepje van ;-).

De Doenerij gaat voor ons een ingraaftafel maken met opzetstuk waar de kast veilig op kan staan.

Binnenkort worden jullie uitgenodigd om een kijkje te nemen bij onze bijenkast onder begeleiding van de imker voor tekst en uitleg.

Zonnige groet,

Claudia

PS: Vorige week liet ik Ans de bijenkast bij mij achterthuis zien: bleek er al een bij in te zitten! Een andere draaide triomfantelijk rondjes om de kast, zo van: “We hebben een 5 sterren hotel gevonden! Bingooooo!”

Meer over de kast: https://youtu.be/-OXG8Y1pE2E


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square