top of page

Artikel in de Tubantia: Groene Parel !


Ontmoeten in de tuin

Groene parel in de wijk

De Kloostertuin is dankzij de inzet van de buurt, subsidies en giften in een jaar tijd uitgegroeid tot het kloppend hart van de wijk.

Een jaar geleden was het stuk grond op het perceel van verpleegheis Bruggerbosch nog bezaaid met onkruid. Nu liggen er veertig kavels, varierend van 9 tot 100 vierkante meter, deze dinsdagochtend te blaken in de zon.

Het gaat, dankzij sponsoring, subsidies en de inzet van de buurt goed met De Kloostertuin. Zo goed zelfs dat Claudia ter Beek, mede-initiatiefnemer van De Kloostertuin, een wachtlijst moest opstellen voor mensen die er ook een stuk grond willen huren voor het verbouwen van gewassen.

Zestig leden van Vereniging Wijkontmoetingstuin de Kloostertuin hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de transformatie van het 3.000 vierkante meter grote terrein tot moestuin en eveneens ontmoetingsplek voor de bewoners van Eekmaat-West. De koker met ideeen voor de tuin is nog lang niet leeg. De meest recente vondst staat op het grasveld, halverwege de tuin. Het is de HoneyFlow FlowHive , een soort bijenkast waar honing uit wordt getapt. Trots laat Ter Beek de nieuwste aanwinst zien. Een Ferrari onder de bijenkasten. “Geproduceerd in Australie”, zegt Ter Beek. “ En door een distributeur uit Tilburg geleverd.” (subsidie via De Groene Loper Enschede)

De honing hoeft,in tegenstelling tot een traditionele bijenkast, niet meer uit de honingraat geslingerd te worden met alle voorbereidende werkzaamheden van dien. De kast is zo ontwikkeld dat de honing getapt kan worden en rechtstreeks de kast uitvloeit. “Voordeel is dat je de bijen niet stoort als de honing eruit wilt halen.”

DEMONSTRATIES

Volgend jaar moet de Enschedese er zelf mee kunnen werken. Als ze haar imkerdiploma op zak heeft. Zowel de cursus tot imker als de HoneyFlow heeft Ter Beek bekostigd met een donatie van 1000 Euro die in mei werd uitgereikt aan initiatiefnemers van groene projecten in de stad. Ter Beek diende hiervoor een aanvraag in met instemming van het bestuur van haar vereniging.

Imker Frans Huijen, die acht bijenkasten dichtbij De Kloostertuin heeft staan, helpt haar in eerste instantie bij het imkeren. “ En dan is het ook de bedoeling dat we hier demonstraties gaan geven. Voor scholen hier uit de buurt, maar ook voor andere belangstellenden uit de wijk. Ik hoop dat hierdoor de drempel lager wordt om bijen te houden. Mensen vinden ze vaak eng. Dat gevoel probeer ik weg te nemen.”

Het tekort aan imkers is gelukkig niet meer zo nijpend als bijvoorbeeld vijf jaar geleden, toen er in heel Twente maar twee cursussen werden gegeven door leden van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. “In Enschede en in Haaksbergen”, weet Huijnen. “Nu gebeurt het al in vier plaatsen.”

Voorzichtig opent hij de bijenkast waar duizenden bijen smellen van suikerwater. Maar het zijn er nog niet genoeg. Voor de eerste honing getapt kan worden moet het bijenvolk in HoneyFlow de komende maanden groeien tot zo’n 40.000 bijen!. “ De verwachting is dat we in het voorjaar de eerste honing kunnen tappen.” Vertelt Huijnen. “Dan moet de raat vol honing zijn. Bij een koude winter kan dat nog wel een probleem worden”.

Vereniging De Kloostertuin blijft de komende maanden in touw om de tuin verder te perfectioneren. In september, tijdens burendag, wordt drainage aangelegd. Ook daar heeft Ter Beek een subsidie voor op de kop weten te tikken. Het Oranjefonds geeft deelnemende buurten die dag namelijk geld voor een activiteit. En dan heeft Ter Beek nog het geluk dat bedrijven en instanties het project een warm hart toedragen. De picknicktafel in de tuin is een gift van een bedrijf. Via de Enschedese Uitdaging is een aannemer gevonden die een pergola/prieel met bankjes wil maken.


Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page